W dniu 5 grudnia 2019r. z inicjatywy Rady Młodzieży działającej we włocławskim Hufcu Pracy odbyło się przedsięwzięcie pn. .”Młodzi kucharze w akcji”.
Uczestnicy kształcący się w zawodzie kucharz i odbywający praktyczną naukę zawodu w P.P.H. „BARTUS” w ciągu 120 minut przygotowali około 80 litów żurku. Adepci sztuki kulinarnej bardzo poważnie podeszli do zadania. Byli zdeterminowani ponieważ przygotowana zupa została później skonsumowana przez większość uczestników Hufca w szkole, w której pobierają kształcenie teoretyczne oraz rozdysponowana wśród potrzebującej społeczności lokalnej. Wiktoria Słomińska ucząca się w I klasie Szkoły Branżowej Pierwszego Stopnia wykazała się największym zaangażowaniem na kuchni i umiejętnościami kulinarnymi, dlatego uzyskała tytuł MasterChef OHP.
Była to inicjatywa zrodzona z potrzeby serca, troski o drugiego człowieka. Przez powyższe działanie i podzielenie się ciepłym posiłkiem z lokalnymi mieszkańcami Rada Młodzieży chciała zwrócić uwagę na problemy i potrzeby osób najsłabszych, zarazem najczęściej dyskryminowanych ludzi, których nikt nie dostrzega lub omija.
Fot. 1,2 Młodzi kucharze w trakcie przygotowywania żurku.
Fot.3 Uhonorowanie uczestniczki Wiktorii Słomińskiej tytułem MasterChef OHP oraz podziękowanie dla szefa kuchni – p. Marii Paszyńskiej
Fot. 4,5,6, Degustacja zup
Autor zdjęć: Paulina Krupińska – st. wychowawca 2-5 HP.
Autor artykułu: Paulina Krupińska – st. wychowawca 2-5 HP.