W dniu 24.06.2021 roku Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży i Ośrodek Szkolenia Zawodowego we Włocławku byli organizatorami szkolenia – carving.Szkolenie skierowane było do 10 uczestników i absolwentów 2-5 Hufca Pracy we Włocławku. Podczas kursu młodzież zdobywała umiejętności rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczestnicy z zaciekawieniem słuchała, zadawała pytania oraz brała udział w zajęciach manualnych. Jednym z elementów kursu było pokazanie młodzieży, jakie korzyści może przynieść inwestowanie w siebie, poprzez zdobywanie nowych kwalifikacji.
Carving czyli sztuka fantazyjnego, artystycznego wycinania owoców i warzyw wywodzi się z krajów azjatyckich, znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii. Carving jest tradycyjnym elementem tajskiego święta Loy Krathong i jest uznawany za dziedzictwo narodowe Tajlandii. Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata , w tym w Europie. W dzisiejszych czasach carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Europy. Najpopularniejsze owoce i warzywa używane w carvingu to arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, buraki, selery oraz marchew.W tradycyjnym tajskim carvingu używa się tylko klasycznego noża tajskiego. Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce. Popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek. Zajęcia w ramach szkolenia przeprowadziła Mistrzyni Carvingu p. Dominika Sadowska.
Tekst – Przemysław Janakowski dyrektor CEiPM
Zdjęcia – Jakub Karpiński specjalista ds. rozwoju zawodowego