Bydgoski Drobex i toruński Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich są zwycięzcami tegorocznej edycji konkursu na najlepsze produkty i potrawy Kujaw i Pomorza. Uroczyste podsumowanie konkursu odbyło się w miniony czwartek (26 października) w Centrum Targowym Park w Toruniu z udziałem dyrektora marszałkowskiego Departamentu Rolnictwa i Geodezji Wiesława Czarneckiego i wicedyrektora w tym departamencie Edyty Zakrzewskiej.
Doroczny konkurs organizują Urząd Marszałkowski i Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, celem jest promocja produktów spożywczych wysokiej jakości, propagowanie różnorodności, rozwijanie kreatywności i inicjatywy branży rolno-spożywczej, a także zachowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
W tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 17 podmiotów, jury oceniało 34 produktów i potrawy. W kategorii firm przetwórczych triumfował bydgoski Drobex, który jest producentem filetu drobiowego w ziołach. W konkurencji zarezerwowanej dla restauracji i szkół gastronomicznych najlepszy okazał się Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, który zaproponował „pieróg z fantazją”.
![](http://dziennikwloclawski.pl/wp-content/uploads/2023/10/1.jpg)
![](http://dziennikwloclawski.pl/wp-content/uploads/2023/10/2.jpg)
![](http://dziennikwloclawski.pl/wp-content/uploads/2023/10/3.jpg)
![](http://dziennikwloclawski.pl/wp-content/uploads/2023/10/4.jpg)
![](http://dziennikwloclawski.pl/wp-content/uploads/2023/10/5.jpg)
![](http://dziennikwloclawski.pl/wp-content/uploads/2023/10/6.jpg)